Przyprawy

Cynamon
Cynamon to przyprawa otrzymywana z wewnętrznej kory kilku drzew z rodzaju cynamonowego, która jest używana zarówno w produkcji słodkiej jak i pikantnej żywności, w lecznictwie czy produkcji kosmetyków. Rodzime drzewa cynamonowe pochodzą z Azji Południowo-Wschodniej, ale w Europie przestały być tajemnicą dopiero w XVI wieku.

Na podstawie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cinamon, autors:http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Cinnamon&action=history, license:http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Text_of_Creative_Commons_Attribution-ShareAlike_3.0_Unported_License, dostęp:10.04.11

Zastosowania cynamonu w różnych dziedzinach życia
W medycynie cynamon ma podobne działanie do innych olejków eterycznych, a jedno z jego zastosowań to lekarstwo na przeziębienie. W Indiach znalazł on zastosowanie przy produkcji kosmetyków, np. olejki. Przyprawa ta jest również stosowana w leczeniu biegunki i innych problemów układu pokarmowego. Cynamon to przeciwutleniacz o wysokiej aktywności, a olejek cynamonowy ma właściwości  antybakteryjne, które mogą pomóc w przechowywaniu niektórych środków spożywczych. Cynamon może mieć pewne znaczenie farmakologiczne w leczeniu cukrzycy 2 typu i insulino-odporności. Materiał roślinny stosowany w badaniach pochodzi głównie  z Chin i nosi miano leczniczego chińskiego cynamonu. Ostatnie badania wykazały, że Phytochemistry cinnamtannin B1 odizolowany od verum C ma właściwości wykorzystywane jak wyżej wspomniano przy leczeniu cukrzycy typu 2, jedynym wyjątkiem są w tym przypadku pacjentki po menopauzie. Cynamon tradycyjnie stosowany jest również w leczeniu zębów i zwalczaniu nieświeżego oddechu, a jego regularne stosowanie pozwala na zażegnanie problemów przeziębieniowych i trawiennych. Eksperymenty farmakologiczne wykorzystują cynamon w dietach jako wspomaganie leczenia dolegliwości jelita grubego, a doświadczenie wykonane na myszy dało szansę na wykorzystywanie go również w leczeniu czerniaka. Regularne picie herbaty zrobionej z kory cynamonu z Sri Lanki może być korzystnym środkiem na stres oksydacyjny związany z kobiecą ciążą, gdyż jak część roślin zawiera znaczny potencjał antyoksydantów.

Kurkuma
Kurkuma jest jednym z rodzajów z około 80 gatunków przyjętych w Zangzibarze rodzin roślin, który zawiera takie gatunki, jak Tulip kurkuma i Siam. Nazwa rośliny pochodzi od arabskiego kurkum i oznacza "kurkumę". Dzięki odkryciom Linneusza w 1753 roku do tej pory opisano około 130 gatunków z rodziny kurkuma. Niektóre opisy gatunków są bez łacińskiej diagnozy lub typu wzorcowego, dlatego też prawdziwość istnienia wielu gatunków jest podejrzana i niejasna.

Na podstawie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Curcuma, autors:http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Curcuma&action=history,license:http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Text_of_Creative_Commons_Attribution-ShareAlike_3.0_Unported_License, dostęp:10.04.11

Imbir
Myoga lub imbir myoga (mioga Zingiber) jest rośliną zielną, liściastą, a jej byliny pochodzą z Japonii oraz południowej części Korei i są uprawiane dla jej jadalnych pędów czy aromatycznych pąków kwiatowych.
Jej uprawą mogą się zaszczycić również Indie, które w dziedzinie jej hodowli mogą być dla Japonii konkurentem. Rozdrobnione pąki kwiatów imbiru są stosowane w kuchni japońskiej jako dodatek do zupy
 miso, sunomono i potraw takich jak pieczone bakłażany. W koreańskiej kuchni pąki kwiatowe przebija się na przemian z kawałkami mięsa, a następnie smaży tak powstałe "szaszłyki" na patelni. Tradycyjny w Japonii myoga został wprowadzony do uprawy w Australii i Nowej Zelandii w celu rozszerzenia go na rynek zagraniczny Leśna roślina myoga ma szczególne wymagania, a odpowiednie zacienienie terenu wpływa na jej wzrost. Imbir jest odporny na mróz, ponieważ znosi temperatury -0F-18C, a ewentualnie i te jeszcze niższe.

Na podstawie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Zingiber_mioga, autors: http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Myoga&action=history, license:http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Text_of_Creative_Commons_Attribution-ShareAlike_3.0_Unported_License, dostęp: 10.04.11